Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Należy do grupy warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną zaletą cukinii jest jej wyborny smak. Ponadto cukinia odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Cukinia wspaniale smakuje duszona w towarzystwie pomidorów i ziół, a przygotowanie cukinii w wersji faszerowanej zajmuje kilka chwil. Cukinia im jest młodsza tym jest lepsza w smaku i przygotowaniu. Kwiaty cukinii również można smacznie przygotować. Zastosowanie cukinii w kuchni jest bardzo szerokie, podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną, gotowaną czy też grillowaną. Łagodny smak cukinii powoduje, że jest takim wszechstronnym warzywem. Przyrządza się z niej zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Z cukinii można przygotować na przykład wstążki do sałatek lub wstążki zastępujące makaron. Takie wstążki wykonać można zwykłą obieraczką do warzyw. Cukinia jest warzywem, które bardzo chłonie wszelkie marynaty i smaki, dlatego lepiej doprawiać ją i marynować dopiero po obróbce termicznej. Cukinię można również faszerować. Najlepiej tym, co lubimy najbardziej. Ostrożnym należy być z farszami o dużej zawartości surowego mięsa i serów, ponieważ zbyt gruba cukinia lub zbyt dużo surowego mięsa mogą spowodować, że potrawa długo będzie się piekła. Niedługo zacznie się sezon na cukinię, czas przygotować przepisy i cieszyć się tym wspaniałym warzywem.

lekarzzakaznik.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ