Najważniejszą oraz tradycyjną polską potrawą, która podawana jest podczas wigilii, jest oczywiście karp. Trudno powiedzieć dlaczego tak naprawdę w Polsce, podczas wigilii spożywany karpia. Każdego roku, już w listopadzie rozpoczyna się jeden wielki sezon na karpia. Wówczas w każdym markecie budowane są potężne baseny, w których pływają ryby Te karpie w zdecydowanej większości znajdują się na wigilijnym stole, gdzie zostaną spożyte. W wielu polskich domach karp spożywany jest wyłącznie w czasie wigilii. Oczywiście nie każdemu smakuje karp. W wielu domach, podczas wigilijnej kolacji, pełni on wyłącznie rolę dekoracji stołu, gdyż w praktyce nikt go nie spożywa. Karp ma swoje plusy i minusy. Osobiście nie przepadam za nim, gdyż zawiera mnóstwo ości. Każda ość musi być z niego usunięta, to nie należy do spraw prostych. Mimo wszystko chętnie próbuję karpia podczas wigilii, ale w innej postaci – tak by był pozbawiony ości. Wówczas bardzo chętnie skosztuję jego kawałek. Karp to tylko jedna z wielu potraw jakie spożywamy podczas wigilii.