W skład przypraw korzennych wchodzą takie, jak cynamon, imbir, czy też goździki. Tradycyjnie tego typu przyprawy stosuje się przede wszystkim w naszym kręgu kulturowym do różnego rodzaju deserów, grzańców, czy też do piernika. Nie pomyślelibyśmy nawet, by dodać tego typu przyprawy do mięsa, czy też innych tego typu rozwiązań. A jak się okazuje, można to z powodzeniem zrobić i osiągnąć dzięki temu naprawdę ciekawe pod każdym względem efekty smakowe. Udowodnić to sobie można, kosztując na przykład potrawy kuchni północnoafrykańskiej, czy tez azjatyckiej, gdzie smaki korzenne i słodkie mieszają się z pikanterią i kwasotą, dając naprawdę niesamowite pod każdym względem efekty, których to po prostu zapomnieć się nie da. Warto więc przyjrzeć się im bliżej. Okazuje się bowiem, że imbir, na przykład, idzie świetnie w parze z kurczakiem, zaś cynamon i jego smak idealnie komponują się z baraniną. Goździków możemy dodać na przykład do pieczeni z szynki wieprzowej o osiągnąć dzięki temu naprawdę doskonałe efekty pod każdym względem. Im bardziej będziemy próbować, tym lepsze efekty w zakresie aromatów z całą pewnością osiągniemy i na pewno warto się o takie działanie postarać w praktyce działania.

abc-augustow.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ