Małe pomarańczowe kuleczki to znak rozpoznawczy rokitnika, a ponadto jeden z najzdrowszych owoców. Do swojej codziennej diety warto włączyć sok z rokitnika, który działa bardzo korzystnie na organizm.

Sok z rokitnika – właściwości

Rokitnik to nie tylko roślina ozdobna. To przede wszystkim źródło wielu wartości odżywczych. Można z niego przyrządzić np. sok, herbatę czy olej. Sok z rokitnika to bogactwo między innymi witaminy C. Rokitnik pod względem zwartości tej witaminy ustępuje pierwszeństwa jedynie owocom dzikiej róży. Sok z rokitnika powinny więc spożywać szczególnie osoby, u których występują dolegliwości związane z niedoborem witaminy C (np. brak apetytu, krwawiące dziąsła), a także wszyscy, którzy w okresie jesienno-zimowym chcą wzmocnić swoją odporność. Oprócz witaminy C w soku z rokitnika znajdziemy też witaminy A, E, K, z grupy B, P. Nie brakuje w nim też potasu. Powinny go spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, a także z podwyższonym cholesterolem. Dzięki zawartości beta-karotenu i flawonoidów sok i napary z rokitnika stosowane są przy stanach zapalnych m.in. układu pokarmowego. W rokitniku występuje też kwas tłuszczowy omega 7, wpływający na piękny wygląd cery. Jak jeszcze działa sok pozyskiwany z rokitnika? Wspomaga gojenie się ran, dzięki obecności serotoniny wykazuje działanie antydepresyjne, usprawnia pracę mózgu.

sok z rokitnika właściwości i działanie

Sok z rokitnika – przepis

Jak przygotować sok z rokitnika? Owoce należy zebrać tuż po pierwszych przymrozkach, kiedy są najmniej cierpkie. Kilogram owoców zasypujemy kilogramem cukru. Odstawiamy na 7-8 godzin. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Przecedzamy. Tak przygotowany sok z rokitnika rozlewamy do butelek, pasteryzujemy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Sok z rokitnika – stosowanie

Sok z rokitnika można spożywać na różne sposoby. Oczywiście najprościej jest pić go sam. Można też jednak sok z rokitnika stosować jako dodatek. W okresie jesienno-zimowym można dodać go do herbaty. Ponadto sok z rokitnika może być uzupełnieniem sałatek, koktajli, zup, drinków. Można np. sok z rokitnika w proporcji 1:1 wymieszać z sokiem porzeczkowym, marchwiowym lub kompotem śliwkowym.

Sok z rokitnika – przeciwwskazania

Chociaż rokitnik posiada niesamowicie wartościowe owoce przydatne do leczenia wielu chorób nie każdy powinien sięgać po soki z tej rośliny. Głównym przeciwwskazaniem do stosowania rokitnika są silne stany zapalne trzustki oraz wątroby, kamica żółciowa i ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Są to głowni przeciwwskazania do spożywania tej rośliny, jednak jeżeli nie jesteśmy pewni czy powinniśmy jej unikać to zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza specjalisty, który odpowie na nasze wszelkie wątpliwości. U pozostałych osób nie ma żadnych ograniczeń przy spożywaniu soku, nie można go w żaden sposób przedawkować ani nie są znane żadne skutki uboczne. Mogą go pić dorośli jak i dzieci, jednak w przypadku soków gotowych kupnych warto stosować się do informacji oraz ograniczeń umieszczonych przez producenta produktu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ