Olej kokosowy stał się obecnie hitem ostatniego sezonu. Stosowany jest w kuchni, jako źródło tłuszczu, oraz w kosmetyce jako skuteczny i naturalny środek dla skóry i włosów. Olej ten został uznany za najzdrowszy spośród dostępnych olejów. Dlatego właśnie jego popularność znacząco wzrosła.

Przede wszystkim olej kokosowy nie podnosi całkowitego cholesterolu oraz frakcji oraz zwiększa poziom frakcji HDL. Dodatkowo znajdziemy w nim około 44% kwasu laurynowego, wzmacnia on odporność organizmu oraz pomaga w walce z nadwagą. Olej kokosowy jest sycący, więc jeśli zjemy posiłek z jego dodatkiem, to szybko i na długo zaspokoimy głód. Olej kokosowy ma również bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można stosować go do masażu ciała, ponieważ posiada właściwości chłodzące i uspokajające. Nadaje się również do demakijażu, zastąpi krem odżywczy i nadaje się do każdego rodzaju skóry. Olej wspomaga też gojenie ran, gdyż zawiera w sobie kwas laurynowy, który działa bakteriostatycznie.

Do wykonania własnego oleju kokosowego będziemy potrzebować dojrzałego brązowego kokosa. Przekrajamy go na pół, następnie przy użyciu tępego noża lub łyżki wyskrobujemy z kokosa miąższ. Nie jest to łatwe więc poleca się, używanie tępych przyrządów kuchennych, aby się nie skaleczyć. Następnie cały miąższ z kokosa, rozdrabniamy go na mniejsze kawałki i umieść je w naczyniu. Przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby, możemy dodać odrobinę wody.

W ten sposób otrzymamy mleko kokosowe, które musimy przepuścić przez filtr do kawy. Wlewamy go do słoja z szerokim otworem. Powstały płyn odstawiamy na 24 godziny. Przez ten czas mleko kokosowe oddzieli się od oleju, a na powierzchni powstanie warstwa zsiadłego mleka. Musimy odczekać, aż ta warstwa stwardniej. Jeśli umieścimy go w lodówce to przyśpieszymy ten proces. Kolejnym krokiem będzie wyskrobanie tej stwardniałej wierzchniej warstwy. To właśnie pod tą warstwą znajdziemy olej kokosowy w czystej postaci.

właściwości oleju kokosowego - jakie są

Olej kokosowy – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

Otrzymany olej najlepiej jest przechowywać w lodówce, ponieważ dzięki temu zachowa on swoją stałą konsystencję. Jednak olej kokosowy można trzymać również w temperaturze pokojowej, jednak jego konsystencja będzie płynna. Może posłużyć nam przez bardzo długi czas więc nie musimy martwic się, że się zepsuje.

Bez wątpienia własnoręcznie wykonany olej kokosowy jest więc najlepszym źródłem. Kupując gotowy olej w sklepie nigdy nie będziemy mieć pewności jeśli chodzi o jego wiarygodność i korzyści.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ