Kuchnie azjatyckie zaskakują nas bardzo pozytywnie tym, że dochodzi w nich do bardzo ciekawego mieszania smaków, które daje naprawdę niepowtarzalne efekty. Warto więc z całą pewnością przyjrzeć się bliżej orientalnym aromatom, które przenikają wiele potraw w naszych kuchniach współcześnie. Tym smakiem, który z kuchni chińskiej, japońskiej, czy też tajskiej znamy najlepiej jest z całą pewnością ten słodko ostry. Jak jest on wydobywany? Zasada działania w tym zakresie jest bardzo prosta – łączy się ze sobą potrawy o różnej intensywności, dodając do siebie elementy takie, jak chilli, dużą ilość imbiru i łącząc je z miodem, brzoskwiniami, czy też ananasem. W ten sposób powstają słodko – ostre sosy, którymi zaprawia się bardzo wiele różnorodnych potraw kuchni azjatyckiej. Smak ten jest nie do przebicia i z całą pewnością warto nań zwrócić uwagę w praktyce działania. Połączenie bowiem takiego sosu z przyprawionym intensywnie mięsem wieprzowym, czy też drobiowym oraz ryżem basmati dać może naprawdę ciekawy efekt aromatyczny.

elegans.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ