Nieodłącznie z kuchnią włoską, obok pizzy, kojarzy się nam danie zwane spaghetti, którego głównym składnikiem jest makaron o tej samej nazwie. We Włoszech tego rodzaju danie podaje się jako przekąskę, jeszcze przed daniem głównym – taka panuje tam zasada. W Polsce spaghetti serwuje się często jako danie główne, ważne więc jest więc, w jakiej oprawie to zrobimy. Generalnie do tego dania podajemy obok sztućca również łyżkę, chociaż większość osób spaghetti jada tylko za pomocą widelca, okręcając na niego makaron. Do spaghetti podajemy koniecznie wina włoskie, z tym ze rodzaj wina zależeć będzie od tego, jaki właśnie sos zostanie podany – wino może być więc zarówno czerwone – ciężkie lub lekkie, jak też i białe wytrawne. Nieodłącznym atrybutem będzie też dobranie odpowiednich kieliszków do danego wina – ważne jest, aby zgodnie z włoskim zwyczajem do spaghetti nie zabrakło na stole wody niegazowanej. Co do tego, z której strony kładziemy widelec, z której łyżkę, generalnie należy przyjąć, że głównym sztućcem jest widelec, kładziemy go więc po lewej stronie talerza.

piotrnatanek.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ