Kuchnia staropolska jest znana tylko w niektórych kwestiach dzisiejszych lat. Tak naprawdę wszystkie zwyczaje staropolskiej kuchni znają w całości tylko pisarze, którzy posiłkowali się tymi daniami w swoich poematach, powieściach i wierszach. Najbardziej ze znanych staropolskich potraw są przede wszystkim: barszcz biały, barszcz czerwony, bigos, którym Polacy tak się szczycą (bardzo słusznie, bo jest, czym się chwalić) gulasz z baraniną i wiele innych potraw. Te staropolskie zwyczaje i pewnie znają nasze babcie, które gotują w takim zarysie kulinarnym. Wspaniałe gęsi i kaczki pieczone, rosoły, potrawki z kury czy kurczaka, to wszystko pomysł staropolskiej kuchni. Bardzo smaczne pasztety, mięso z zająca, dziczyzna, wszystko to niewątpliwie staropolski smak, który nie ma sobie równych. Wspaniałe dania z kasz i makaronów oraz mąki-, czyli pierożki, knedle, pyzy, oraz inne bardzo dobrze ujawniają charakterystykę staropolskich obyczajów. Nawet czernina jest tego najlepszym dowodem. Wciąż kultywujemy te zwyczaje, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawę.

yummie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ