W ostatnich latach, także do Polski doszła amerykańska moda na wszelkiego rodzaju bary szybkiej obsługi (budki z hot-dogami, hamburgerami, bary z kebabem itp.) Jednak jest pewne danie, które jest obecne niemal w każdej tego typu knajpce. O czym mowa? Oczywiście o bardzo popularnych frytkach! Jeszcze kilka lat temu, nie było to danie zbyt popularne, gotowe, mrożone frytki, były rzadkością w sklepach, a czas przygotowywania frytek z ziemniaków w domu, skutecznie odstraszał ludzi od przygotowywania i spożywania tego typu potraw. Teraz jednak, frytki mrożone można odnaleźć w każdym supermarkecie, jednak tym o czym chciałbym napisać, są frytki przygotowywane na szeroką skalę w wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, gdzie używanie tradycyjnych, domowych frytownic kompletnie mija się z celem. Lokale tego typu, posiadają profesjonalne, duże frytownice gastronomiczne, w których w krótkim czasie, możemy przygotować duże ilości frytek, dochodzące nawet do kilkunastu kilogramów naraz.Bardzo istotnym elementem, jest także fakt, że frytki są non-stop gorące, dzięki czemu możliwe jest wydawanie coraz to nowych porcji, bez potrzeby oczekiwania na przygotowywanie kolejnych ilości frytek. Frytki to jeden z elementów globalizacji i obecnie są w Polsce równie popularne, jak typowo polskie potrawy.