Aktualnie w młodych społeczeństwach presja zdrowego gotowania i przyrządzania potraw wyłącznie z naturalnych składników jest tak duża, że coraz częściej to młodzi uczniowie szkół informują rodziców o tym, co w ich gotowaniu uznawane jest dziś za największy błąd. Ale sami rodzice coraz częściej okazują żywe zainteresowanie tymi tematami i absolutnie nikogo nie dziwi rosnąca sprzedaż w sklepach z żywnością naturalną i ekologiczną. Składniki takie niestety bywają coraz bardziej kosztowne, ponieważ moda na dany towar niemal natychmiast przekłada się na wzrost marży przedsiębiorców i producentów. Rosnące ceny tych zdrowych składników kulinarnych nie odstraszają jednak na tyle, by powolna rewolucja kulinarna mogła zostać powstrzymana. Jest wręcz przeciwnie – ludzie w kwestii gotowania i swoich nawyków kulinarnych nader mocno kierują się poglądami zasłyszanymi w pracy, poleconymi od znajomych i w dobie masowego zachwalania sobie składników naturalnego pochodzenia i bardziej archaicznej tradycyjnej kuchni nie da się uciec od takowych zmian. Presja społeczna sprawia, że gotowanie z niezdrowych składników czy wybieranie najtańszej jakościowo żywności spotyka się z bardzo negatywnymi spojrzeniami otoczenia. I wiele osób stara się niejako z przymusu zmienić swój styl odżywiania na nieco bardziej nowoczesny.