Kuchnia włoska, to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na przyprawach i warzywach takich jak: pieprz, bazylia, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn, parmezan, oliwa, pomidory, czosnek, cebula, oliwki. Kuchnia włoska charakteryzuje się przygotowywaniem świeżych dań ze składników, które są dostępne w okolicy o danej porze roku. Włosi są bardzo przywiązani do swojej tradycji, dlatego bardzo trzymają się wszelkich kulinarnych zasad. Kuchnia włoska jest kuchnią bardzo różnorodną. Na północy kraju bardzo popularne jest jedzenie ryżu i polenty. Na południu Włoch przeważają wszelkie gatunki makaronów i oliw. Każdy z dwudziestu regionów Włoch ma swoje ulubione specjały na przykład faszerowane pierożki, befsztyki, dania mięsne, sosy mięsne, pizza i desery. Tradycyjny włoski posiłek składa się z przystawki, zupy, głównego dania i deseru. Wśród najpopularniejszych włoskich potraw znajdziemy: spaghetti, cannelloni, pizze, lasagne, tortellini, ravioli, risotto, zupa minestrone. polenta, bruschetta, focaccia, piada, gnocchi, caponata, saltimboca a’la romana. Wśród najpopularniejszych włoskich deserów znajdziemy: lody, panna cotta, tiramisu, panettone, pandoro, cannolo, granita, zabaglione, spremuta. We Włoszech są popularne sery takie jak: parmezan, mozzarella, gorgonzola, mascarpone, ricotta, pecorino, grana padano, a także wina: Marsala
Chianti, Frascati. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej aromatycznych na świecie.
Kuchnia włoska
[Głosów:0 Średnia:0/5]