Kapusta biała jest najbardziej popularnym warzywem. Dostępna przez cały rok, tania, smaczna i niezwykle bogata w wartościowe składniki jest podstawą wielu dań albo doskonałym dodatkiem do nich. Najczęściej jemy surówki za kapusty, zupy, gołąbki. Smaczna i bogata w witaminy jest również kapusta kiszona, czyli biała kapusta zakonserwowana przy pomocy soli kuchennej.
W sklepach warzywniczych czy w marketach można kupić kiszoną kapustę pakowaną w wiaderka, foliowe woreczki lub na rozwagę. Rzadko zdarza się możliwość zakupu kapusty ukiszonej metodą naturalną – najczęściej kupujemy produkt uzyskany poprzez zakwaszenie chemicznymi konserwantami, które nadają kapuście smak i przedłużają jej trwałość. Jednak są to konserwanty szkodliwe dla zdrowia i nie warto wydawać na nie pieniędzy. Kapustę można ukisić w warunkach domowych. Jak kisić kapustę we własnej kuchni w bloku? Przepis na to jak kisić kapustę smaczną i zdrową jest bardzo prosty. Do tego celu potrzebna jest biała kapusta w główkach, marchew, sól gruba kamienna. Kapustę trzeba oczyścić z wierzchnich liści i rozdrobnić nożem lub szatkownicą. Do kapusty dodać wcześniej obraną i startą na grubych oczkach marchew, a następnie posolić. Sól należy odmierzać w proporcji 2 dekagramy na kilogram warzyw. po posoleniu dobrze wymieszać i układać w kamiennym naczyniu lub dużym słoju warstwami, które trzeba dobrze ubijać, aż do momentu wypłynięcia soku. Kapusta w naczyniu powinna być ubijana tak długo, aż cała będzie przykryta warstwą soku. Wówczas należy kapustę przykryć talerzykiem, docisnąć i obciążyć na przykład słoikiem wypełnionym wodą. Kiszenie powinno odbywać się w pomieszczeniu z temperaturą pokojową przez okres trzech – siedmiu dni. Ilość dni zależy od temperatury pomieszczenia oraz stopnia kwasowości jaki chcemy uzyskać. Podczas fermentacji należy sprawdzać czy na powierzchni nie osadza się pleśń i kilka razy dziennie długim drewnianym trzonkiem przebijać warstwę kapusty aż do dna naczynia. Po ukiszeniu kapustę można wykorzystać do przygotowania zup czy surówki, a niezużytą przechowywać w lodówce.

4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ