Karaibska kuchnia oparta jest na kukurydzy, ryżu, fasoli, rybach i owocach morza, świeżych tropikalnych owocach, przyprawach, oraz pieczonych mięsach. W jedzeniu kubańskim dominują wpływy kuchni hiszpańskiej – bardzo popularna tu paella, gulasze, a do wielu potraw używa się tu typowo hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Klasycznym kubańskim sosem używanym do pieczonej wieprzowiny lub wołowiny jest sos mojo, z czosnku, cebuli, oregano, limonki i gorzkich pomarańczy. Typowym daniem na Jamajce jest kurczak ‘jerk’, oraz duszona kapusta, solone ryby. Na Antylach Holenderskich znajdziemy wpływy kuchni holenderskiej, czyli ser żółty dodawany do wielu potraw. Na Trynidadzie i Tobago najpopularniejszą potrawą jest curry z krewetek, co potwierdza wpływy indyjskie w tym regionie. Ze względu na położenie, dostęp do ryb, owoców morza, świeże, pachnące i bardzo dojrzałe w słońcu owoce, dominują produkty pierwszej świeżości. Kuchnia pachnie najlepszym pod słońcem jedzeniem, owocami, przyprawami. Mimo, iż pomiędzy poszczególnymi wyspami występują kulinarne różnice, na wszystkich używane są plantany, czyli banany podawane na ciepło, kokosy, mleczko kokosowe, kolendra, chilli, limonka, gorzkie pomarańcze. Przez cały dzień można rozkoszować się smakiem najświeższych owoców – mango, granatów, melonów, marakui, ananasów. Czy jedzone w całości, czy w postaci soków są wspaniałym deserem i przekąską w ciągu dnia.