Gotowane na twardo czy na miękko jajko może występować jako samodzielna potrawa, można też dodawać je – zwłaszcza te ugotowane na twardo – do wielu innych potraf, znakomicie komponują się takie jajka z majonezem czy sosem śmietanowym. Wiele sporów budzi to, ile czasu należy gotować jajka, każdy ma na to swoją teorię. Prawda jest taka, że czas gotowania zależy od kilku czynników, które warto wziąć za każdym razem pod uwagę. Jeśli gotujemy jajka wyjęte prosto z lodówki, a chcemy, by były ugotowane na miękko, należy dodać co najmniej minutę do czasu, jaki byłby odpowiedni dla jajek nie zimnych – zamiast 4 minut gotujemy je wiec 5 minut. Jednak warto jest wkładać jajka nie do wrzącej wody, zwłaszcza wyjęte z lodówki, gdyż bardzo często się zdarza, że wtedy pękają i wylewa się z nich białko. Zawsze warto jest osolić wodę do gotowania jajek, lepiej wtedy odchodzi z nich skorupka po ugotowaniu. Jeśli gotujemy jaja na twardo, nie powinno się gotować ich za długo, bowiem żółtko wtedy ciemnieje, a ponadto wytwarzają się pewne szkodliwe dla organizmu związki, jednocześnie jajko traci swoje niektóre cenne właściwości odżywcze.

bio-amore.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ