Każdy, kto tylko próbuje swych sił względem gotowania powinien wiedzieć, że nic tak nie zadowala jak smaczny posiłek, który został własnoręcznie przygotowany i w pełni uwarunkowany własnym pomysłem. Czasami wymyślenie (czy co bardziej realne udoskonalenie już znanej) potrawy wymaga od kucharza dużej wyobraźni oraz znajomości smaków. Nawet amatorzy mogą w tym względzie okazać się bardzo dobrymi kucharzami, wobec czego łatwo jest zachwycić innych nowymi pomysłami. Gotowanie to nie tylko warzywa, to także sztuka przygotowywania mięs, potraw związanych z mięsami wieprzowymi, wołowymi czy drobiowymi, a to jest dość trudne zadanie. Odpowiednie zaangażowanie oraz przyzwyczajenia mogą być doskonale widziane. Proces obróbki termicznej mięs uzależniony jest od danego typu dania, dlatego warto wiedzę na ten temat zdobyć jak najwcześniej. Gotowanie jest na pewno bardzo przyjemne tym bardziej, kiedy dany posiłek zaproponowany cieszy się ogromnym uwielbieniem. Zajadanie ze smakiem i prośba o dokładkę może być tego najlepszym dowodem, co powinno być już satysfakcjonujące.