Każdy z nas chociaż raz w życiu miał z całą pewnością okazję spróbować wielu specjałów pochodzących z Dalekiego Wchodu. Oczywiście nie ma w tym absolutnie nic dziwnego, bowiem tradycje kulinarne narodów zamieszkujących te tereny od wielu lat uważane są niemal na całym świecie za szczególnie interesujące i smaczne. Wśród kuchni dalekiego wschodu, które w Europie cieszą się szczególnym zainteresowaniem z całą pewnością wymienić należy trzy – japońską, kojarzoną przede wszystkim z sushi, czyli potrawami powstającymi na bazie specjalnie hodowanych w tym celu wodorostów oraz ryb i ryżu, a także chińską, która znana jest z potraw łączących w sobie rozmaite warzywa, mięsa oraz ryż, charakteryzującą się oryginalnym używaniem przypraw. Mówiąc o najpopularniejszych kuchniach azjatyckich nie sposób również nie wspomnieć o tym, co w największym stopniu wyróżnia je na tle innych i co stało się powodem ich popularności – chodzi tutaj oczywiście o herbatę, która w tamtych regionach przyrządzana jest na wiele sposobów.

jezjerzy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ