Coraz częściej rozmawia się ostatnio o tym, że z roku na rok zioła odgrywają coraz bardziej istotną rolę we współczesnej polskiej kuchni. Takich dyskusji było już naprawdę całkiem sporo, jednak nie można oprzeć się wrażeniu, że mimo to nie wszystko, co ważne, doszło do w tych rozmowach do wystarczająco dobitnego wyrazu. Przede wszystkim, niedostatecznie wyraźnie zostało podkreślone to, że popularne są nie tylko zioła rodzime czy „tradycyjne“, ale także takie, o których powiedzielibyśmy że są organicznie obce naszej tradycji kulinarnej. Wszelkie dane pokazują, że rośnie, i to bardzo szybko, popularność wszelkiego rodzaju złoi egzotycznych czy orientalnych, i że owe zioła bardzo często są w taki czy inny sposób „wmontowywane“ w jakieś elementy organicznej polskiej tradycji, a więc że, innymi słowy mówiąc, bardzo często używamy egzotycznych ziół jako dodatku do tradycyjnych polskich potraw, takich na przykład jak różnego rodzaju kasze czy bigosy.Niektórzy uważają, że, jak na razie, nie jest pewne, czy faktycznie mamy tutaj do czynienia z jakąś poważniejszą i bardziej trwałą tendencją, czy tylko z „modą“. Szczerze mówiąc, sam nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Wydaje się więc, że będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, aż sytuacja się wyjaśni.

e-ciuszki.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ