Ryż jest również produktem, który jest powszechnie stosowany, w kuchni i łatwo dostępny. Można go wykorzystywać na różne sposoby, do różnych dań, pod różną postacią, tak ,aby nie wpaść w monotonię, i nie spożywać go cały czas, tylko w jednej formie, bo wtedy szybko się nam znudzi jego jedzenie. Ryż można ugotować i zjeść sam, albo również można do niego dodać odpowiednie dla nas mięso, które lubimy i go z nim połączyć, jak i również dla urozmaicenia smaku, można dodać do niego różne warzywa i przyprawy. Również ryż można stosować przy przygotowywaniu sushi. Z ryżu można również powstać kasza, którą później będziemy jeść. Dodatkowo produkt ten, możemy gotować na zimne dni dla naszych podwórkowych czworonogów. Ryż jest również wykorzystywany do produkcji różnego rodzaju piwa. Jak i również wykorzystuje się go do tworzenia takich produktów jak kleju, kosmetyków np. pudru, makaronu ryżowego, papieru, otrębów, oleju (ryżowy), mąki ryżowej. Ryż jednak najczęściej spożywa się ugotowany, na ciepło. W formie podstawowej, kupionej prosto, ze sklepu, raczej jest rzadko wykorzystywany. Spożywanie ryżu nie ma żadnego ograniczenia wiekowego. Mogą go również jeść małe dzieci. Jest dla nich bezpieczny i przyda się im w ich menu. Warto jest też używać ryżu, zamiennie z ziemniakami, co urozmaici naszą kuchnię. Ryż jest zdrowym produktem, który nadaje smaku naszej kuchni, warto jest używać różnych produktów z ryżu, jeśli np. podstawowa forma ryżu nam nie odpowiada.