Pojęcie, jakim jest kuchnia arabska, można by było podzielić na podkategorie. Takowa kuchnia obejmuje bowiem swoim zasięgiem sporą ilość państw. Jednakże w przypadku kuchni arabskiej w różnych krajach, można dostrzec pewne wspólne cechy. Stąd też możliwe jest wypisanie ogólnych zasad dotyczących takowej. Po pierwsze, bardzo ważną rolę pełnią warzywa. Pomidory, papryki czy też bakłażan i cebula łączone są ze sobą w wielu daniach. Dosyć często na talerzach mieszkańców pojawiają się owoce morza czy też rośliny strączkowe, ponieważ takowych w rejonie krajów arabskich pełno. A skoro w menu pojawiają się warzywa, to nie obejdzie się także bez owoców oraz licznych ziół. Jeżeli chodzi o mięso, nie spełnia ono tak istotnej roli. Najpopularniejsza jest jednak baranina. Nie można stwierdzić, że kuchnia arabska należy do wykwintnych i wybitnie smacznych. Aczkolwiek i takowa niesie ze sobą coś nowego. Popularny humus przygotowywany jest już przecież na całym świecie, a typowe dla kuchni arabskiej przypraw, takie jak chociażby szafran, kolendra czy kardamon, doceniane są przez najwybitniejszych światowych kucharzy. Można więc powiedzieć, że warto co nieco zaczerpnąć z kuchni arabskiej, ponieważ może to być dobra odmiana w naszym codziennym menu.

auriva.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ