Mole to uciążliwe owady, których obecność w kuchni nie zapowiada nic dobrego. Nie jest łatwo się ich pozbyć, a żywność zanieczyszczona ich obecnością nie nadaje się do spożycia i należy ją wyrzucić. Co należy zrobić, gdy pojawią się u nas mole i jak zabezpieczyć się przed ich powrotem? Te małe, brązowe ćmy są ciężkie zarówno do wyplenienia, jak i do złapania pojedynczego osobnika. O ich obecności dowiadujemy się zazwyczaj wtedy, gdy zobaczymy dorosłego osobnika. Możemy od razu podejrzewać, że mają gdzieś gniazdo i złożyły już jajeczka – rozmnażają się bardzo szybko. Znajdziemy je w suchej żywności, w kaszach czy ryżu. Potrafią przegryźć się przez folię i przedostawać przez małe otwory. Niekiedy przynosimy je ze sklepu, nie zauważywszy wcześniej malutkich larw. Co na mole? Aby się ich pozbyć, należy przejrzeć każdy pojemnik w szafkach w kuchni – te produkty, co do których mamy podejrzenia, należy wyrzucić. Po uprzątnięciu potencjalnych kryjówek szafki należy odkurzyć i umyć, najlepiej ciepłą wodą z mydłem lawendowym, którego zapachu mole nie znoszą. Naczynie z gorącym octem włożone do szafki również pomoże wybić niedobitki moli. Aby zapobiec pojawieniu się moli, powinno się włożyć do szafek zioła w woreczkach, które odstraszają te owady, a suche produkty przechowywać w szklanych lub plastikowych pojemnikach na żywność. Nowo kupioną kaszę lub ryż najlepiej jest przesypać właśnie tam – foliowe woreczki do gotowania nie zatrzymają tych owadów i to właśnie tam często się one zagnieżdżają, by złożyć jaja.

wpudrze.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ