Warzywa stanowią bardzo zdrowy i smaczny składnik naszej diety. Wszystkie zawierają cenne właściwości dla zdrowia człowieka. Lecz niektóre z nich są nadzwyczaj wyposażone w wartości odżywcze i dlatego dobrze, gdy je spożywamy. Do takich cennych pod względem odżywczym warzyw należy papryka.
Do Europy przybyła w piętnastym wieku z Ameryki Południowej i Środkowej. Najwięcej uprawiano jej nad Morzem Śródziemnym. Do Polski dotarła około dwa wieki później. W pierwszym wiekach po przybyciu do Europy uważana była za roślinę leczniczą i ozdobną. Znacznie później znalazła szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na cenne walory odżywcze. Papryka posiada w sobie różnorodne olejki eteryczne nadające jej oryginalny zapach i smak. Ponadto stanowi bogate źródło witaminy E, A, C, oraz witamin z grupy B. A także wapń, potas, żelazo, magnez.
Można ją spożywać na surowo, jak i po ugotowani. Można również ją dusić, a nawet smażyć, lub piec nadziewaną. Jest pomocna w walce z obniżonym nastrojem, brakiem energii, w przypadku zmęczenia. Poza tym ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, wspomaga w walce z nowotworem. Nie bez znaczenia jest fakt, że posiada mało kalorii. Co oznacza, że jest polecana także osobom będącym na diecie odchudzającej. Gdyż średniej wielkości papryka posiada tylko około 20 kalorii. Co jest niewielką ilością w porównaniu na przykład z warzywami oleistymi, które posiadają ponad 100 kalorii w 100 gramach.

icotam.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ