Tłuszcz, tłuszczowi nierówny. Niektórzy usłyszeli gdzieś, że tłuszczy należy unikać, bo są niezdrowe dla naszego organizmu i stosują się do tego. Jest to błąd, ponieważ potrzebujemy go tak samo, jak pozostałych składników pokarmowych.

Musimy nauczyć się rozróżniać tłuszcze zdrowe, od tych niezdrowych. Dobry tłuszcz to taki, który zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, które wzmacniają odporność naszego organizmu. Oprócz tego zdrowe tłuszcze, są źródłem energii, są nośnikiem witamin (A,D,E,K), pomagają w trawieniu oraz dzięki nim substancje odżywcze są lepiej przyswajane.

Kwasy tłuszczowe nasycone, czyli te niezdrowe należy spożywać z umiarem. Znajdziemy je głównie w tłuszczach, które są pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, słonina). Tych kwasów tłuszczowych nie można nazwać niezbędnymi składnikami pożywienia. Dlaczego? Ponieważ nasz organizm jest w stanie samodzielnie je wytworzyć, z kolei kwasów tłuszczowych nasyconych nie, dlatego musimy mu je dostarczyć.

Gdy będziemy nadużyć niezdrowych tłuszczów, w naszym organizmie wzrośnie poziom złego cholesterolu, co może skutkować miażdżycą, chorobą wieńcową, cukrzycą lub chorobami wątroby.

Przeczytaj też: http://www.lifebox.pl/czym-jest-atopowe-zapalenie-skory/

Kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT)

Kwasy nienasycone są niezbędne dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy je dostarczać z zewnątrz regularnie. Niedobór tego typu kwasów, może być groźny dla naszego zdrowia. Jak się objawia niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych? Przede wszystkim pojawiają się różne stany zapalne w organizmie, powstają zmiany skórne, wzrost dzieci może zostać zahamowany, skóra zacznie być przesuszona, ran będą wolniej się goić, będziemy bardziej wrażliwi na infekcję.

Gdzie szukać kwasów tłuszczowych nienasyconych? Najwięcej zdrowych tłuszczy, znajdziemy w olejach roślinnych oraz w tłuszczach rybich.

Omega-3 – kwasy tłuszczowe cenne dla zdrowia

Odpowiedni poziom kwasów Omega-3 jest bardzo ważny. Ten rodzaj kwasu usprawnia wszystkie procesy życiowe. Dzięki regularnemu przyjmowaniu Omega-3 zminimalizowane jest ryzyko miażdżycy oraz zawału serca. Głównie ze względu na to, że ten kwas obniża poziom złego cholesterolu LDL,a nawet reguluje poziom trójglicerydów we krwi.

Kwas Omega-3 wykazuję działanie przeciwzapalne, poprawia pracę mózgu, zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziała procesom zapalnym w tętnicach, dzięki czemu tempo powstania miażdżycy jest zmniejszone. Zwiększają odporność organizmu, dodatkowo chroni przed różnymi zaburzeniami emocjonalnymi, a nawet chorobami nowotworowymi.

Źródło: https://www.pogodnatwarz.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ