Osoby borykające się z bólem kości i stawów powinny w celu zminimalizowania dolegliwości stosować odpowiednią dietę. Zatem co jeść na stawy, aby poczuć ulgę?

Dieta na zapalenie stawów musi być w odpowiednio zbilansowana w celu dostarczenia do organizmu wszystkich składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Każdej osobie cierpiącej na bóle stawów zaleca się spożywanie częstych posiłków, niemniej w małych ilościach. Dietę należy uzupełniać odpowiednią ilością płynów. Osoby takie powinny wypijać dziennie do ośmiu szklanek wody czy też herbatek ziołowych i owocowych.
W schorzeniach stawów znakomity efekt terapeutyczny przynosi dieta wegańska polegająca na jedzeniu produktów pochodzenia roślinnego.
Istotne jest także spożywanie produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, bowiem zaburzenia gospodarki węglowodanowej mają niekorzystny wpływ na procesy zapalne. Wśród produktów posiadających niski indeks można wymienić: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa oraz nabiał. Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu, bardzo korzystne dla naszego zdrowia jest także spożywanie mleka koziego, zamiast krowiego.
Ponadto zalecane jest podczas posiłku łączenie węglowodanów oraz białek, gdyż znacznie spowalnia to wchłanianie glukozy, a tym samym sprzyja wyrównanej glikemii.
W diecie osób chorych na stawy ogromną rolę odgrywa też rodzaj spożywanych tłuszczów. Znaczną poprawę zdrowia zauważa się u osób, które spożywają ryby morskie, oleju rzepakowy oraz lniany, natomiast nie wskazany jest tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.
Istotne jest także regularne spożywanie kwasów GLA, w postaci oleju z wiesiołka oraz ogórecznika lekarskiego, gdyż ma działanie przeciwzapalne.
Osoby stosujące odpowiednią dietę z pewnością po pewnym czasie poczują znaczna ulgę.

colorowo.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ