Tym, co często spędza nam sen z powiek, jest optymalna dieta. Należy pamiętać, aby uwzględnić wszystkie składniki w taki sposób, aby dostarczyły nam właściwych wartości odżywczych. Często nie mamy dokładnie planu ani czasu, aby znaleźć sposób na prawidłowe odżywanie, które będzie idealnie dopasowane do naszego codziennego trybu funkcjonowania. Trzeba pamiętać, że oprócz odpowiednich produktów, istotna jest również godzina, w której będziemy spożywać określony posiłek. Przede wszystkim odstępy między jednym pokarmem a drugim powinny być regularne. Zaburzenie w regularności diecie może odbić się negatywnie na naszym organizmie. Produkty należy dostosowywać w taki sposób, aby były one dostarczycielem odpowiednich wartości odżywczych. Poszczególne witaminy mają bowiem różny wpływ na nas samych. Witamina A jest szczególnie istotna, jeśli chodzi o działanie na cerę, zachowanie młodej skóry, odpornych na łamanie włosów, czy paznokci, a także jest skuteczna na wzrok. Witamina C jest za to bardzo znana w działaniu na odporność organizmu, z kolei witamina K wpływa na prawidłowy przepływ krwi. Tak samo, co innego jest dostarczycielem węglowodanów, inne produkty dostarczają więcej białka, a jeszcze inne więcej żelaza. Jednak uniwersalnymi produktami, które są podawane jako przykład zdrowej żywności, to warzywa i owoce. Można je jednak zakupić pod całkiem różnymi postaciami. Są suszone, mrożone, czy te zapiekane. Suszone warzywa są popularne głównie w krajach o cieplejszym klimacie. Nawet w Hiszpanii, czy we Włoszech możemy spotkać drzewa figowe, czy śliwkowe, nie wspominając np. o kontynencie afrykańskim. Suszenie jest bardzo dobrą i skuteczną metodą na zachowanie właściwych substancji odżywczych w poszczególnych produktach. Można się pozbyć niepożądanej wody z takich owoców, choć trzeba pamiętać, że woda jest również skutecznym uzupełnieniem naszego organizmu i wpływa na prawidłowe jego funkcjonowanie. Jednak zachowane zostaną w owocach także odpowiednie związki, które zadziałają pozytywnie na nasz organizm – takie jak potas, magnez, czy żelazo. Jedynym minusem może być utrata witaminy C. Dlatego trzeba też analizować, które owoce tę witaminę posiadają i wybrać te, które nie są bogate w witaminę C. Najczęściej suszonymi owocami są: śliwki, jabłka, gruszki, morele, winogrona rodzynkowe, żurawina oraz banany. Czasem także pomarańcze i cytryny zostają poddane suszeniu. Jeśli chodzi o suszone warzywa, to tutaj powinno się temu procesowi poddawać przede wszystkim: marchewki, korzenie pietruszki, selery, pory, buraki, cebulę, fasolkę szparagową oraz pomidory. Warto odpowiednio przygotować warzywa i owoce pod suszenie. Należy je oczyścić z resztek liści i umyć oraz sprawdzić, czy nie są one zgniłe, czy zużyte w inny sposób. Należy także ocenić stopień dojrzałości. Te, które posiadają pestki, należy z kolei tych pestek pozbawić. Potem powinno się je poddać obróbce termicznej tuż przed samym suszeniem. Następnie wsadzić je należy na około trzy do sześciu minut do wrzątku, a po odcedzeniu można przystąpić do osuszania.