Gdyby zadać pytanie przypadkowo spotkanym osobom, z czym im się kojarzy kuchnia orientalna, z pewnością wiele z nich odpowiedziałaby, że z ryżem, i mieliby rację. Ryż to bowiem nieodłączny składnik kuchni chińskiej, a także wielu innych kuchni, które łączy zbiorcza nazwa – kuchnia orientalna.Dla Chińczyków ryż jest symbolem życia. W większości regionów Chin jest on podstawą posiłku i to nie tylko gotowany, ale także jako składnik wielu dań i wyrobów takich jak mąka ryżowa, kluski ryżowe, desery, czy nadzienie potraw z drobiu. Nic w tym dziwnego. Ryż jest po pierwsze smaczny, po drugie bardzo zdrowy i odżywczy, po trzecie lekko strawny, a jako że kuchnia orientalna wykorzystuje wiele przypraw i różnych sposobów przyrządzania, ryż za każdym razem może być innym daniem. Dzięki temu nigdy się nie nudzi. W kuchni chińskiej preferuje się głównie ryż długoziarnisty. Inny rodzaj ryżu – ryż kleisty służy zaś do przygotowywania przekąsek i deserów. Kuchnia orientalna, choć ryż jest jednym z jej wspólnych mianowników, nie jest identyczna we wszystkich krajach azjatyckich. W Korei, Laosie, czy północnej Tajlandii to ryż kleisty, a nie długoziarnisty jest podstawą codziennej diety. Mieszkańcy Orientu znają nie tylko ryż biały, ale także czerwony (uważany za zdrowy, ale niejadalny) oraz czarny, często dodawany do deserów w szczególności tych z mlekiem kokosowym. Oryginalna kuchnia orientalna nie ma racji bytu bez ryżu. Chcąc więc zjeść tradycyjną chińską potrawę, nie zapominajmy, że ryż powinien być jej nieodłącznym, jak nie głównym składnikiem.

inaczejmowiac.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKonfitury
Następny artykułJedzmy mniej mięsa

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ