Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Napój ten towarzyszy nam od setek lat, jest idealnym powodem do spotkań towarzyskich; jest z nami na każdej rodzinnej imprezie i randce. Kawa pobudza, dodaje energii, jest świetnym uzupełnieniem i przełamaniem w duecie ze słodkimi ciastami czy deserami. Na świecie istnieją setki odmian kawy i sposobów jej zaparzania. W ostatnich czasach zainteresowanie kawą ogromnie wzrosło w kontekście właśnie jej przyrządzania. Możemy wziąć udział w szkoleniach dla baristów, kupić książkę dla miłośników kawoszy, a nawet wziąć udział w degustacji tego królewskiego napoju.
Jednym z bijących rekordy popularności kawowym napojem jest cold brew, czyli w telegraficznym skrócie po prostu mocna, zimna kawa. Jest to dosyć specyficzny trunek, który na pewno nie przypadnie każdemu do gustu. W przyrządzaniu cold brew nie ma, na pierwszy rzut oka, żadnej filozofii – ot, zalewamy ziarna zimną wodą i czekamy. Otóż niekoniecznie. Po pierwsze – ziarna. Najlepiej sięgać po te przeznaczone do alternatywnego parzenia kawy, najlepiej te pochodzące z Kolumbii albo Etiopii, ponieważ mają one owocowy i orzeźwiający posmak, co idealnie pasuje do mrożonej kawy. Ziarna należy na świeżo zmielić, tak by nie uleciał z nich ich wyjątkowy aromat. Gdy już nasze drogocenne ziarna zamienią się w proszek, należy zalać je lodowatą wodą, zamknąć w szczelnym naczyniu i chłodzimy w lodówce przez ok. 10 godzin. Wówczas smak kawy będzie najpełniejszy, najczystszy i naprawdę satysfakcjonujący.

kosmetomania.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ