Różnego rodzaju zboża uprawiane są przez ludzi chyba w każdym zakątku świata. Ich przeznaczenie jest różne – czasami spożywa się je jako kaszę, innym razem służą produkcji mąki, która z kolei jest podstawowym składnikiem tak wielu dań, że nie sposób byłoby wymienić je wszystkie – wystarczy wspomnieć o takich, znanych na pewno każdemu artykułach, jak pieczywo i ciasta, kluski wraz z makaronem, naleśniki i inne placki czy nawet zupy, w procesie gotowania których używa się jej bardzo często – głównie w celu zagęszczenia przygotowywanego wywaru. Jak więc widać, rola zbóż i produktów pochodzących z ich przetworzenia jest ogromna i widoczna w każdej tradycji kulinarnej świata – wszędzie bowiem spożywa się różnego rodzaju makarony lub kluski, wszędzie przygotowuje się rozmaite wypieki. Także przeróżne kasze, popularne zwłaszcza w naszej części Europy często są głównym składnikiem posiłków. Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić świat bez ich obecności, lub też znaleźć choć jedną kuchnię z nich nie korzystających.

dessire.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ