Wybór dań na święta wielkanocne jest ogromny, a na dodatek tradycyjne potrawy można dowolnie modyfikować. Nie może zabraknąć oczywiście posiłków na ciepło podawanych podczas śniadania wielkanocnego, jak i obiadu. Sprawdź najlepsze przepisy, które przypadną do gustu twoim gościom!

Schab pieczony

Niektóre dania wielkanocne na ciepło, takie jak schab pieczony, wymagają nieco więcej cierpliwości, ale warto je przygotować ze względu na wspaniały efekt. Schab na ciepło jest idealnym posiłkiem na śniadanie, jak i obiad. Należy jednak pamiętać, żeby odpowiednio przygotować mięso dzień przed podaniem. Aby przeszedł pysznym smakiem i aromatem, obtaczamy surowy schab Przyprawą do mięs WINIARY, roztartym ząbkiem czosnku i cynamonem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy kilka łyżek wody. Schab obkładamy plasterkami cytryny i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin. Następnego dnia pieczemy podajemy gościom na ciepło na przykład z sosem pieczeniowym.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Polski żurek to klasyk, dlatego powinien znaleźć się na świątecznym stole. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie z dodatkiem gotowanej kiełbasy i jajek na twardo. Wystarczy tylko rozprowadzić Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY w wywarze i zagotować. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, ugotowane jajka i gotowe! To idealne danie, które możemy przygotować tuż przed przybyciem gości.

Pieczona gęś

Gęś przeważnie jemy od święta, dlatego warto zadbać, aby była wyjątkowa. Może zrobić furorę podczas świąt! Najważniejsze jest przygotowanie składników, które dodamy do środka gęsi przed pieczeniem – ziarenek pieprzu, soli, majeranku, ćwiartek jabłek, miodu i wytrawnego białego wina. Gęś powinna być soczysta i z rumianą skórką.

Biała kiełbasa zapiekana w żurku

To nowa wersja tradycyjnego żurku. W tym przepisie pierwsze skrzypce gra kiełbasa upieczona w zupie. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt znakomity. Wystarczy w naczyniu żaroodpornym rozłożyć ponacinaną całą kiełbasę, pieczarki i cebulę. Następnie Żurek Nasza Specjalność WINIARY rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do naczynia i pieczemy. Danie najlepiej podawać na ciepło ze świeżym chlebem.

Grillowany melon w bekonie

To niecodzienne połączenie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Słodki melon idealnie komponuje się z soczystym i lekko chrupiącym boczkiem. Przygotowanie tej przekąski jest naprawdę proste, dlatego nawet osoby niewprawione w kuchni będą mogły podać popisowe i oryginalne danie. Wystarczy tylko obrać melona, pokroić na części, owinąć plastrem bekonu i zgrillować na grillu elektrycznym.

Przekąski z ciasta francuskiego

Przystawki na Wielkanoc wyśmienicie smakują na ciepło podawane na śniadanie lub jako przekąska przed obiadem. W plastry ciasta francuskiego można zawinąć dowolne składniki. My proponujemy sprawdzoną wersję z parówkami, żółtym serem, cebulą, papryką i pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy tylko pokroić składniki, zetrzeć ser i nałożyć na prostokąty z ciasta francuskiego. Gotowe przekąski należy posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ