Pokrzywa od wielu lat jest ceniona w medycynie ludowej za swoje szerokie właściwości zdrowotne. Na wsi przygotowywano z niej sok, herbatę, a nawet zupę. Pokrzywa stosowana jest przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu moczowego, ze względu na silne właściwości moczopędne. W ten sposób wspomaga oczyszczanie organizmu, usuwanie zbędnych płynów i pomaga leczyć dnę moczanową. Takie działanie wspomaga również apetyt i przemianę materii oraz pracę żołądka, wątroby i trzustki. Dlatego pokrzywę stosuje się również w infekcjach dróg pokarmowych i woreczka żółciowego. Zawarte w pokrzywie makro- i mikroelementy powodują z kolei działanie krwiotwórcze, a więc wspomagają leczenie anemii. Dodatkowo, korzystne dla układu krążenia jest obniżenie poziomu cukru we krwi (profilaktyka przeciw cukrzycy) i ciśnienia tętniczego. Pokrzywa wykazuje również silne działanie bakteriobójcze. Dlatego pomocne jest przemywanie naparem z pokrzywy schorzeń skóry – czyraków, trądziku czy ropni – oraz płukanie jamy ustnej w przypadku infekcji. Pokrzywa jest również składnikiem wielu szamponów, ze względu na działanie przeciwłupieżowe.

cialomarzen.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ