Niegdyś nasiona chia były niemalże niedostępne w Polsce. Aby je zakupić, należało odwiedzić sklep ze zdrową żywnością, a co więcej nie w każdym tego typu punkcie można było je nabyć bez problemu. Dlatego też kojarzone są dziś one głównie z osobami, które przywiązują ogromną wagę do zdrowego odżywiania siebie i swojej rodziny. Obecnie nasiona chia można kupić w niemal każdym sklepie oraz w aptekach. Dlaczego warto je jeść?

Moc składników odżywczych

Spożywanie nasion chia jest szczególnie korzystne dla wegetarian oraz osób na diecie czy też takich, które ze względu na różnorakie schorzenia muszą przestrzegać ścisłej diety. Co prawda same w sobie nasiona chia są kaloryczne – 100 g zawiera aż 458 kalorii – jednak spożycie takiej ilości w ciągu dnia jest niemalże niemożliwe. Odmierzając garstkę nasion znacznie ograniczamy kalorie, a co więcej dostarczamy swojemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych. Nasiona chia bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B, a także w potas, magnez, fosfor oraz wapń. W nasionach chia znajdziemy również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu krążenia, zapobiegają zawałom i udarom. Z tego też powodu są one szczególnie cenne dla osób starszych, które często uskarżają się na różnego rodzaju problemy o podłożu kardiologicznym.

Dlaczego i jak jeść nasiona chia?

Nasiona chia zawierają antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów oraz cukrzycy. Co więcej, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wspierają pracę narządu wzroku oraz układu immunologicznego, dlatego ich spożywanie zalecane jest szczególnie jesienią i zimą, czyli w okresach, gdy nasza odporność ulega osłabieniu. Niektórzy z nas rezygnują ze spożywania nasion chia, gdyż nie wiedzą, w jakiej formie mogą być one podawane. Generalnie nasion tych nie jada się solo, a w połączeniu z innymi składnikami. Jeżeli sami pieczemy chleb lub innego rodzaju pieczywo, możemy je śmiało dodać do ciasta. Nasiona chia będą także stanowiły doskonały dodatek do koktajlu bądź też innego napoju przygotowywanego w domu. Możemy je również dodawać do sałatek obiadowych bądź dodać do musli śniadaniowego. Pomysłów jest naprawdę wiele, a w internecie znaleźć można mnóstwo inspiracji na dania z tymi bogatymi w substancje odżywcze nasionami. Warto więc zakupić je, jeżeli tylko chcemy zjadać to, co najlepsze i zdrowo karmić naszą rodzinę. Nasiona nie muszą być specjalnie przygotowywane przed spożyciem, co znacznie ułatwia ich użycie podczas przygotowywania potraw.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ