Kuchnia orientalna na dobre zagościła w polskiej mentalności, a surowa ryba jako sushi w niektórych środowiskach zastąpiła tradycyjnego schaboszczaka. Większość z nas zna jednak kuchnię orientalną głównie z wietnamskich budek, tajskich barów, gdzie przyrządzane jedzenie tylko z grubsza przypomina smakołyki z Dalekiego Wschodu.Azjatyckie potrawy, przygotowywane z oryginalnych produktów i z całym bogactwem egzotycznych przypraw, należą do najzdrowszych na świecie. Decyduje o tym sposób przyrządzania oraz dużo warzyw. W kuchni orientalnej mięso nie jest smażone, tylko grillowane lub duszone , z dodatkiem aromatycznych lekkich sosów i przypraw ułatwiających trawienie. Kuchnia orientalna jest źródłem przeciwutleniaczy, co pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów. Nie powoduje też nadwagi, jest niskokaloryczna, bogata w zdrowe tłuszcze, białko pochodzące z chudego mięsa i ryb, oraz duże ilości witamin i minerałów. Warzywa są krótko poddawane obróbce cieplnej, więc zachowują wartościowe składniki. Węglowodanów jest stosunkowo mało, to głównie ryż, najlepiej ciemny. Kuchnia orientalna to potrawy kolorowe, lekkostrawne, pachnące i zdrowe. Najlepiej jednak smakuje w kraju pochodzenia: w Chinach, Japonii, Tajlandii i w Wietnamie.

enjoythelittlethings.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ