Spośród wszystkich diet niskokalorycznych dieta 1500 kcal wydaje się być najrozsądniejszą. Podobnie jak diety 1000 kcal oraz 1200 kcal, zapewnia znaczną redukcję dobowej dawki kalorii, w odróżnieniu od nich jednak nie powoduje ciągłego uczucia głodu. Dzięki temu, choć utrata wagi jest wolniejsza, mamy większe szanse na sukces. Tygodniowo stracić możemy ok. 2 kg, nie ma jednak ograniczenia czasowego. Tym samym możemy z tej diety uczynić swój sposób na życie.
Dieta 1500 kcal pozwala na pewne wahania kaloryczne na przestrzeni poszczególnych dni diety. Jednego dnia spożyć możemy posiłki o łącznej wartości 1300 kcal, kolejnego 1550 kcal – takie modyfikacje w wypadku mniej kalorycznych diet mogły zachwiać metabolizmem. Tym razem najważniejsze są odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczami i węglowodanami.
Śniadanie powinno w tym przypadku dostarczyć nam najwięcej energii. Może to być nawet 500 kcal, czyli 1/3 dziennego zapotrzebowania. Na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybrać możemy pełnoziarniste produktu zbożowe (pieczywo, płatki) oraz białko (kefir, jogurt ser) wzbogacone dowolnie wybranym owocem. Drugie śniadanie powinno dostarczyć ok. 200 kcal. Najlepiej również skomponować je z produktów zbożowych połączonych z białkiem. Sprawdzi się tu na przykład kanapka z twarożkiem lub chudym serkiem.
Na obiad zarezerwowane jest ok. 400 kcal. Powinien być to ciepły posiłek, którego podstawą najlepiej uczynić pełnowartościowe białko zwierzęce. Warto wybrać rybę lub pierś kurczaka i zestawić ją z warzywami. Około 3 godzin po obiedzie spożyć możemy przekąskę o wartości około 100 kcal, np. owoce lub pełnoziarniste ciasteczka.
Kolację powinniśmy spożyć nie później niż 3 godziny przed snem i dostarczyć za jej pośrednictwem nie więcej niż 200 kcal. Może to być chude mięso zestawione z warzywami, np. sałatką z pomidorów.
Do niewątpliwych atutów diety 1500 kcal należy możliwość przystosowania się do łagodnej zmiany nawyków żywieniowych, a tym samym trwałej modyfikacji sposobu przyrządzania posiłków. Eliminujemy tym samym tłuste mięsa, gotowe dania i żywność przetworzoną. W to miejsce pojawiają się ryby, drób – również przygotowywane w zdrowszy, lepszy sposób. Smażenie i panierowanie zastępujemy gotowaniem na parze, pieczenie, grillowanie. „Odchudzamy” produkty mleczne i sery, a to, co jasne, zastępujemy ciemnym (tyczy się to pieczywa, makaronów, ryżu). Podobnie jak w przypadku każdej innej diety, należy pamiętać o wypijaniu dwóch litrów płynów dziennie.
Jeśli dietę połączymy z ruchem, schudniemy zdrowo.

super-fit.pl

[Głosów:1    Średnia:2/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ